8. toukokuuta 2014

Asia/Aus 2013-14 pt.2

Te kysyitte, minä vastaan:

Paljoks meni kokonaisuudessaan rahaa?
Mä en ole ihan varma, kun en ole vielä tehnyt laskelmia loppuun mutta reilu 7000 euroa mulla meni. Se on paljon rahaa se, mutta en kadu yhtään että tulin tyhjätaskuna takaisin.

Miten pystyit rahoittaa noin pitkän reissun?
Olen säästänyt pitkään ja tehnyt töitä. Laitoin kaikki valmistujaisista kertyneet eurot säästöpossuun sekä viime kevät-kesä-syksy meni ihan minimibudjetilla enkä tehnyt minkäänlaisia hankintoja Suomessa. Asun myös kotona joten vuokraan tai ruokaan mennyt yhtään rahaa. Mun neuvo on, että myös pienistä jutuista kannattaa säästää, ne tekee pidemmällä aikavälillä paljon. Skippaa lounas ulkona, pidä leffailta kotona ja valitse Pirkka merkkituotteen sijaan! Heh.

Mikä oli kuukausibudjetti Aasiassa?

Me ei pidetty kuukausibudjettia. Alunperin kaavailimme noin 1000e/kk, mutta se kyllä ylittyi. Tämä on taas ihan itsestä kiinni, mulla esimerkiksi hävisi puhelin kaksi kertaa, se  rokotti kukkaroa, vaikka vakuutuksesta sain jonkun verran takaisin. Tyydytkö vähän kehnompaan majoitukseen  vai vaaditko aina ilmastoinnin ja lämpimän suihkun? Suostutko syömään nuudeleita vai haluatko ravintolaillallisen? I'ts up to you!

Kuukausibudjetin pitäminen on vähän haastavaa, sillä kohteiden hintataso oli niin erilainen. Esimerkiksi Vietnam ja Filippiinit olivat erittäin halpoja ja siellä ollessamme rahaa meni ainakin puolet vähemmän kuin Australiassa tai Singaporessa. Jälkeenpäin ajateltuna ei olisi ollut huono idea ollenkaan merkitä vähän tarkempaan ylös mihin ne rahat oikein käyttää, suosittelen oikeasti.
 photo miereppuselaumlssauml_zpsadc1ae1e.jpg

jep eli sua kiinnosti ainoastaan eurooppalaistuneet turistipaikat eikä autenttisuus... "tästä matkaoppaasta" ei ollut ainakaan mulle mitään iloa, kun meinaan käydä muutkin mestat läpi kuin koh phi phin mitä hehkutit vaikka se on thaikkujen turistirysä nro 1.
Tämäpäs ei olekaan mikään matkaopas! Ja joo-o, voin ihan häpeilemättä myöntää että haluttiin käydä juurikin noissa paikoissa joissa käytiin, ihan turistirysät tiedostaen. Meillä oli ihan huippua, turistit ympäri maailmaa oli ihan parasta seuraa ja oli tosi hienoa päästä tutustumaan erimaalaisiin ihmisiin. Koen kyllä että nähtiin ihan autenttisiakin paikkoja, esim. Filippiinit ja Vietnam juurikin päästivät aika lähelle tällaista elämää. Koh Phi Phi on ehkä huikein turistirysä ikinä!

mistä hommasitte lentoliput ja millaiset ehdot niissä oli?
Netistä. Hmm, en tiedä ehdoista, lähinnä mentiin vaan momondo.fi tai suoraan Air Asian sivuille. Niin se on varmaan kätevintä, kerran tosin käveltiin sellaiseen turisteille tarkoitettuun mestaan josta ne varas meille lentoliput. Aasian sisäiset lennot on halpoja, hinnat vaihteli 25 eurosta 80 euroon.

ostitteko lentoliput tietyille päiville vai liukuvat liput?
Ostettiin aina tietyille päiville.
 photo filippiinilapset_zps6dda25b3.jpg

menittekö valtioiden väliset matkat lentämällä vai oliko mukana laivamatkoja?

Hmm... Valtioiden väliset taidettiin suurimmilta osin lentää.

käytittekö matkan aikana junia?
Ei ainakaan muistu mieleen että oltais. Lähinnä busseja, metroja, takseja, laivoja ja lentokoneita.

oliko teillä hotelleja/hostelleja matkan aikana varattuna ollenkaan vai menittekö sinne missä tilaa oli?
Thaimaasta, Vietnamista, Filippiineiltä, Balilta ja Gililtä ei ainakaan varattu mitään. Isoimmista kaupungeista katottiin yleensä TripAdvisorista tai Hostelworldilta edellisenä iltana ensimmäiseksi yöksi joku paikka, jotta ei tarvitse suurkaupungissa taksilla vaeltaa yöpaikkaa etsimässä. Seuraavana päivänä yleensä sitten vaihdettiin halvempaan, eli käveltiin kysymään olisiko huoneita vapaana.
 photo reissukissa_zpsea3c0097.jpg


yövyittekö muualla kun hotelleissa/hostelleissa?
Guesthouseissa, bungaloweissa ynnä muissa bed&breakfast -tyylisissä majoituksissa. Oikeastaan ei varmaan kertaakaan hotellissa. Yöstä maksettiin halvimmillaan pari euroa per naama, Ausseissa meni varmaan 25e per nuppi.

millainen vakuutus sulla oli? mistä hommasit?

Mulla omaisuus meni kotivakuutuksen piiriin (se on hommattu If:ltä), mutta itseni vakuutin Fennialta. Sieltä sen sai edullisimpaan hintaan, 120e/5kk.

voitko kertoa sun matkakamppeista? :-D olis esim kiva kuulla minkä verran vaatteita/kenkiä sulla oli mukana?
Mulla oli selässä rinkka, joka lähtiessä piti sisällään kolmet sortsit, yhdet pitkät farkut, muutaman topin ja pari t-paitaa, kaksi mekkoa, kaksi pitkähihaista, kolmet bikinit, Vansit kengiksi, hygieniatarvikkeet ja muuta pientä mukavaa. Suunnilleen tuollaisella varustuksella lähdin, matkan varrella heitin kotoa otetuista vaatteista yli puolet menemään joko kyllästymisen tai rikki menemisen vuoksi.

Uusia vaatteita tuli jonkun verran ostettua, mutta eipä niistäkään paljon mitään kotiin tuotavaksi jäänyt, kun niin kovalla kulutuksella ne olivat matkan aikana. Vietiin pyykit pesuun noin 2-3 viikon välein, joten voitte kuvitella kuinka kulahtaneita jatkuvassa pesussa olevat vaatteet on. Lainailtiin myös toistemme vaatteita aika tehokkaasti.
 photo thaibaby_zpsb656ccca.jpg

millainen kameravarustus?
Mun järkkäri ja siihen 50mm putki sekä älypuhelimen kamera. Ensi kerralla en ota järkkäriä, se vie liikaa tilaa ja painaa paljon. GoPro -kamera olisi ehkä paras, todella monella reissaajalla sellainen onkin.

oliko sulla mukana jotain ihan turhaa, jota et käyttänyt koko reissun aikana? tai vastaavasti jotain, jonka jouduit unohduksen/ajattelemattomuuden takia ostamaan jo heti ensimmäisestä kohteesta?

No ne pitkät farkut olisi voinut jättää pois. En raaskinut niitä heittää menemään, koska ne oli upouudet Dr.Denimit, joten siellä ne rinkan pohjalla melkein koko reissun olivat. Flip flopit jouduin heti ostamaan ja aurinkorasvan! (Sitä muuten meni ihan sika monta tuubia.)

Vaihdoitteko valuutat jo Suomessa kaikki valmiiksi vai reissun päällä? Kuinka asiat sujui siltä osin?
Valuutta vaihdettiin aina kohteessa tai nostettiin suoraan automaatista paikallista valuuttaa. Siten se on ehdottomasti helpoin tehdä. Sen kanssa harvemmin oli mitään ongelmaa, kannattaa tosin olla tarkkana jos vaihtaa valuuttaa, ainakin Vietnamissa. Meitä ainakin varoiteltiin, että virkailijatkin saattaa vetää välistä.
 photo sannihommissaan_zpsdf56f072.jpg


3 kommenttia:

 1. Tosta järkkärijutusta! Minun mielestä ei todellakaan kannata jättää pois :) Meillä oli poikaystävän ammattilaisjärkkäri mukana, painaa kaks kertaa enemmän kun "normijärkkärit", mutta todellakin on sen arvoinen! Super paljon mukavampi (itseni ja muiden) kattoa oikeesti hyviä kuvia! Kyllähän puhelimillakin ihan hyviä kuvia nykyään saa, mutta ei se ole mitään järkkäriin verrattuna :) GoPro meillä oli myös, mutta se ei tainnut olla mukana muuta kuin FullMooneilla ja rannalla/sukeltamassa. Muuten oli kyllä aina järkkärikin mukana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mä tykkään kyllä valokuvaamisesta mutta tuolla reissussa se jotenkin jäi toisarvoiseksi, mielummin katselin kohteita ihan omilla silmillä kuin linssin läpi. vaikka eihän sitä kieltäminen ole että järkkärikuvat on kivaa katseltava :-)

   Poista
 2. Jos voisit nyt matkalta palanneena voisit antaa lähtevälle ittelles jonku vinki tai ohjeen nii mitä sanoisit. Tai jotai mitä olisit halunnu kuulla. (Olempas epäselvä) ::DD

  VastaaPoista

Avaa sydäntäsi, olen kuulolla!